Részképzés, másodév

A másodévesek 2010. március 15. és április 2. között három hetes részképzésen vettek részt Budapesten.

Kunigunda utca 01. 04.

Széman Emese Rózsa

Ahogy haladtunk a részképzés vége felé, lazult a program is, meg lustultunk mi is, én legalábbis mindenképpen: csak most tettem végre oda magam, hogy megírjam ezt a bejegyzést az utolsó előtti napról.
Délelőtt a Krétakörnél voltunk, ahol hallhattunk a kezdetekről, fénykorról meg a fordulatról, mint a kisgyerekek, mesepárnákon hallgattuk végig a társulat történetét.

___________

Kunigunda utca 31. 03.

Majoros Csilla

Szerda, azaz március 31-e. És vala ezzel a nappal valami, ugyanis sem a Csendesben, sem a Katonában nem voltunk. Megtört a jég.

Szereplők:

Bíró Réka, részképzős diák 1

Bogdán Zenkő, részképzős diák 2

Derzsi Pálma, részképzős diák 3

Fuchs Lívia, tanár

Lőrincz Ágnes, részképzős diák 4

Jákfalvi Magdolna, tanár

Majoros Csilla, részképzős diák 5

Szabó Réka, részképzős diák 6

Széman Rózsa, részképzős diák 7

Tompa Andrea, Tandi (tanárkritikusrádiósstb.)

Nóra, antikváriumosok, bolti eladók, kifőzdei kiszolgálók, színészek

Folytatás>>

___________

Kunigunda utca 30. 03.

Bogdán Zenkő

Fejlődünk, fejlődünk. Ma reggel már sikerült jegyzetfüzettel a kezemben elaludni, miközben az eddig látott 16 előadást igyekeztem rangsorolni. Nehéznek bizonyult a feladat, ugyanis, ahogyan B. Réka is megjegyezte, először meglepődsz azon, hogy kedvelt előadások kisebb helyezést kapnak egy összesítésben, aztán meg a késznek vélt listát nézve rájössz, hogy csomó előadást inkább párosítani kellene.

Folytatás>>

___________

Kunigunda utca 29. 03.

Széman Emese Rózsa

Eléggé csonka volt ez a nap, mindenféle szempontból. Mármint nekem. Hajnalban érkeztem ugyanis vissza Pestre és a hétvégén sem sokat aludtam, úgyhogy a Fuchs Lívia meg a Jákfalvi Magdolna óráján is minden 10-15. percben azt vettem észre, hogy felébredtem. Rettenetesen bosszantott, mert jó dolgokról volt szó, Fuchsnál tánc, természetesen, Isadora Duncan, Martha Graham és társaik, de azon kívül, hogy valakik, mint valami nimfák ugráltak összevissza, hát… nem sokra emlékszem.

Folytatás>>

___________

Kunigunda utca 28. 03.

Lőrincz Ágnes

Vasárnap ugye a nyugalom napja. Hát Pesten nem. A program zsúfoltságbeli értékmércéjét tekintve ez a nap (is) telítődött. Délelőtt a Stúdió K Színház bábelőadása avatott bennünket gyermekké, majd délután Bajor Gizi kiállítás nyílt meg előttünk, később pedig a Nemzeti Színházban Peter Zadekről való megemlékezés keretén belül felvételeket vetítettek, illetve beszélgetésen vehettünk részt. Este pedig a Műegyetem épületében a Pintér Béla társulatának Szutyok című előadását volt alkalmunk megtekinteni.

Folytatás>>

___________

Kunigunda utca 27. 03.

Szabó Réka

Késő kása. Vaskemence hátuljában sül a… az orcája. Sül biza, mert (csak a mementó kedvéért) mindenhová éppen hogy bepottyanunk, botlunk, esünk, mert a százharminckettős ajtó. A százharminckettős ajtó kilincsének zárja mindig a csapat indulása után tíz perccel nyílik. Eközben a százharmincegyes ajtó mögött lakó képzett rezek rendületlenül bíznak, kávéznak és dohányoznak, várnak és várnak.

Folytatás>>

___________

Kunigunda utca 26. 03.

Bíró Réka

Azok a reggelek egyike volt, amikor az embert még egy bomba se tudja elszakítani ágyától. „Szívemben bomba van..”, de csak ennyi gyúlékony anyag volt testünkben, elindultunk megnézni miből áll a Színház városa rendezvény a FUGA Építészeti Központban. A csoport ezen a reggelen darabokra volt szakadva, mindenkinek valami más programja volt. Sajnos csak az előadás végére érkeztünk a FUGÁ-ba, már nem volt értelme bemenni, viszont az épület előcsarnokában szép könyvgyüjteményt találtunk az építeszetről, elérhető árakon.

Folytatás>>

___________

Kunigunda utca 25. 03.

Derzsi Pálma

Reggel. Alvás. Szerkesztőség. Koltai Tamás. Jó beszélgetés.

· Összeszedtünk egy pár régi Szinház folyóiratot –

Délután. Kocsma. Sör. Cigi. Nagy Zsolt. Sziasztok. Próba. Vándoristenek. Füllhallgató. Mikrofon.

· Kocsmai asztalnál való beszélgetésbe hallgathattunk bele, improvizáltak –

Nagy Zsolt. Sziasztok. Deák tér. Szinisek. Véletlenül. Pad. Énekeltünk. Asszociálva.

Folytatás>>

___________

Kunigunda utca 24. 03.

Majoros Csilla

Sajnálom, nem bírok elvonatkoztatni az előttem írt blog-bejegyzéstől. Hát Zenkő, én nagyon örülök, hogy nem hagyományos beszámolót írtál (mindezt írom, egy hagyományos beszámolóban), sőt kifejezetten megnevettetett a versikéd.
Maradva az előző bejegyzésem fonalán, szerdán, azaz 24-én reggel sikerült elkésnünk Fuchs Lívia órájáról, sajnos ezúttal nagyon összejött. Így helyette a Sparban igyekeztünk kortárs táncul mozogni, majd ezután beszélgettünk egy rövidet Szabó Istvánnal, az OSzMi igazgatójával, akinek sajnos sietnie kellett, de:
Folytatás>>

___________

Kunigunda utca 23. 03.

Bogdán Zenkő

Ez a nap más, mint a többi

ezt ma már te sem bírod,

mert másnaposan indul a nap

és nem kerül a gond.

Köszönjük hát neked, ha

már így buszon vagyunk – te dugó.

S bocsánatul fogadd el,

bánatos szavunk:

Sajnálom, ez biztos valami tévedés lesz,

Én nem értek, s soha nem is fogok

egy jó blog bejegyzéshez.

Folytatás>>

___________

Kunigunda utca 22. 03.

Széman Emese Rózsa

A nap számomra ma is elég korán indult, kilencre be kellett zötyögnöm az Akadémiáig, ott találkoztam ugyanis a szüleimmel, akik két teljesen különböző okból voltak amúgy itt Pesten. Aztán 12 előtt kicsivel találkoztam a többiekkel az OSzMI-ban, ahol körbevezettek minket az intézmény történeti részlegén. Először a fotótárban néztünk pár múltszázad eleji kolozsvári fényképet meg Janovics Jenő egyik filmjének forgatási fotóit. Ez persze csak egy ici-pici ízelítő volt a kb. félmilliós fényképbázisból…

Folytatás>>

___________

Kunigunda utca 21. 03.

Szabó Réka

Végre vasárnap. Eltelt az első hét, lefele a farmerrel, harisnyával, ünnepivel,  mert vár a friss levegő! A szabadidős program megszervezésében segített Andi, gyalogtúrázni indultunk. Pilisborosjenőig vonatoztunk, onnan irány erdőn mezőn keresztül a Széna hegy. Velünk tartott Zoli, Frici, az unokatestvére, és a nemrég „családba” érkezett Hóka kutyus is. Miután mindannyian végigborzoltuk (mo)Hókát, előkerültek a tábori ebes emlékek, és rájöttünk, bizony, nem hiába hagyta ott Andrea és Zoli fájlalva „ a tábori családba” fogadott két kutyakölyköt.

Folytatás>>

___________

Kunigunda utca 20. 03.

Derzsi Pálma

Laza, kellemes napnak néztünk elébe. Az is lett.

Hihetetlen, de igen, volt egy szabad délelőttünk. Ki is használtuk, szét is széledtünk. Ma hallottam az egyik legsúlyosabb röviditést. Helyszin: Burger King, tettes: ottani kiszolgáló fiú, szó: sajtbi. Az kéremszépen a sajtburger. Az ember folyamatosan tanul…

Folytatás>>

___________

Kunigunda utca 19. 03.

Majoros Csilla

Késő kása, avagy lemaradtam, mint a borravaló. Ezt elsősorban azért, mert a Márton Áron Kollégium B132-es szobájának lakói, azaz Sz.Réka, Ági, és jómagam, nem mintha ők nem lennének jók, folyton várakozásra kényszerítjük a többieket, másodsorban pedig azért, mert ennek az írásnak már két napja fenn kellene lennie a blogon, ezzel szemben én csak most írom.
Egyébként előző mondatom második fele érvényét fogja veszíteni, csak most annyira bizonytalan, posztmodernkedjünk.
Megtörtént. Csáki Judittal, és a színházi dramaturgia mesteri képzés másodéves hallgatóival. Ascher Tamásról, Zsámbéki Gáboról és Székely Gáborról szólt az óra, és arról a forradalomról, ha nevezhetem így, bár maradjunk békések, szóval arról a változásról, ami általuk következett be a magyar színjátszás terén.
Folytatás>>

___________

Kunigunda utca 18. 03.

Lőrincz Ágnes

1-es villamos, metró, éjjeli járat… Abban az állapotban vagyok, hogy Budapest számomra még mindig ismeretlen és még mindig nem tudok tájékozódni. De hát egyik ember csúnya, a másiknak meg (ebben az esetben nekem) a tájékozódási képessége a béka csupasz feneke alatt van. Ettől függetlenül nevetek, ugrálok a Váci utcában, a Kálvin téren, a Kunigunda utcában, s néha megrökönyödöm az itteni embereken. Ők nem igen ugrálnak, de plusz pont nekik, hogy kedvesek, illetve van egy pesti polgárasszony, akit elagyabugyálnék, ugyanis szerény véleménye szerint a SzRéka, a Csilla és a jómagam öltözködési szokásunk csaknem kritikán aluli. Ami pedig a poén: halálosan komolyan mondta. Délben késés a Tompa Andi órájáról, ebéd egy kifőzdében, süti meg minden, ami kell. Azonban a szalmakrumpli fogalmát nem igazán ismerik itt, de rájöttek, hogy hasábburgonyára gondolunk. Na de egy kis ízelítő a színházi életből, hisz azért vagyunk Budapesten. Március 18.-a este Gorkij Barbárok című drámáját volt alkalmunk megtekinteni Ascher Tamás rendezésében, a Katona József Színházban. Véletlen egybeesés-e, avagy a sors játszik csupán kis csapatunkkal, ezt nehéz eldöntenem, mivel előadás után megbeszéltük, hogy az előadás valami nagyon rejtett értékekkel telített. (Hangsúly a rejtetten!)

___________

Kunigunda utca 17. 03.

Bogdán Zenkő

Első közös reggel: megtapasztalhattuk, hogy milyen jól működik a bentlakás számítógép által vezérelt biztonsági rendszere. Vagyis, az éppen reggel 8-kor lejárt ki-belépőkártyáinkkal már  nem tudtuk elhagyni az épületet fél 9-kor, amikor már  nagyon indulnunk kellett volna, mert bábszínházba igyekeztünk. Viszont emiatt a kisföldalattival utazhattunk, amit nagymamámmal annyiszor bejártunk.

Első előadásaink: Budapest Bábszínház, Líra és Epika. A közönség felső korhatára 12 év lehetett és mi, de ugyanúgy ültünk a székekben, odaragasztva, szájtátva és irtó hangosan nevetve. Meghozta a kedvem a színházasdihoz, amiért jöttünk, úgy érzem a legjobb kezdés volt a kötetlensége, felszabadultsága által.

Folytatás>>

___________

Kunigunda utca 15.-16. 03.

Bíró Réka

Biharkeresztes, Biharkeresztes – mondta a hangszóró s mi indultunk a vonatra, közben esküdözve magunkban, hogy többet soha nem pakolunk ennyi ruhát. Vagy legalábbis ennyi zoknit, mintha az sokat nyomott volna a lattban. Miután minden szendvicset, almát, rágcsálnivalót s a vonatot megtöltő fokhagymás pászkát megettünk, megérkeztünk Budapestre. A Keleti Pályaudvartól a piros metróval a Stadionokig, onnan az 1-es villamossal jutottunk el a Márton Áron bentlakásig. Mindezalatt érkezhetett meg a csoport másik fele is Budapestre, valószínűleg ugyanolyan komoly többéennyiruhátnempakolok-esküvel a fejükben. Az első éjszakát (mivel egy nappal hamarabb érkeztünk) 535 Ft-ért töltöttük, a szobák 3 ágyasak, a fürdők tiszták. Reggel örvendtünk a 70 Ft-os automata-kávénak, bár néha több cukor helyett több kanalat ad. A Kálvin térre 1-es villamos és az Árpád híd-i kék metró visz, ha valakinek órája lenne a Károli egyetemen, akkor szólok, hogy ne a református templom melletti kapun próbálkozzon, mégha a kapura ki is van függesztve egy lap ezzel a felirattal: Erasmus részképzés. És még egy tipp: a Pata Negra étteremben se érdeklődj, a kedves báros se tud semmit.

Folytatás>>

Beszélgetés

3 gondolat “Részképzés, másodév” bejegyzéshez

  1. Szia Johanna, ölelésed szíves örömest fogadjuk, s viszonozzuk. S még puszit is kapsz mellé:)

    Posted by Csilla | 2010/03/28, 00:59
  2. Mi is mind puszilunk Január :) Örvendünk, hogy nyomon követsz bennünket. Másodév.

    Posted by teatroblog | 2010/03/23, 15:34
  3. nagyon sok szeretettel ölelem az egész évfolyamot, és külön minden tagját is. úgy tűnik, egész izgalmasan alakulnak a dolgok nálatokfele, élveztem olvasni a beszámolókat :) sok-sok jó színházat és mindeféle egyéb jó dolgot kívánok nektek!

    Posted by Johanna | 2010/03/22, 21:10

Hozzászólás