írásgyakorlatok, Kisesszék

A Molnár Gál Péter könyvtárról

Sebesi István ismertetője.

A BBTE Színház és Televízió Karának Farkas/Kogălniceanu utcai épületének 4-es számú kistermében található könyvgyűjtemény a Molnár Gál Péter hagyaték egyik része. A másik rész a budapesti Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet levéltárában van letétben. A hagyaték ezen része kéziratok, fotók, levelek, könyvekhez gyűjtött háttéranyagok, színháztörténeti dokumentumok eredeti példányaiból áll.

Képtalálat a következőre: „molnár gál péter”

A hagyaték kisebb anyaga a budapesti Országos Zsidó Múzeum és Levéltárban található. Ez MGP anyjának, Braun Irénnek személyes iratait, leveleit, egyéb dokumentumait tartalmazza. Braun Irén Major Tamás Nemzetijében volt nézőtéri felügyelő és igazgatói titkárnő.

 

Molnár Gál Péter (MGP) (1936-2011) újságíró, színikritikus, színháztörténész, dramaturgként végzett 1957-ben az akkori budapesti Színművészeti Főiskolán. Már főiskolás korában színikritikákat írt, majd pár éves megszakítással élete végéig a Népszabadság c., azóta már megszűnt napilap munkatársa volt. 11 színháztörténeti ill. színházi írásgyűjteményes kötete jelent meg (A Páger-ügy, A Latabárok, Latinovits, Honthy Hanna és kora stb.). Publikált a Színházban, a Mozgó Világban, a   Mozgó Képekben, a Filmvilágban. Nyomdászcsaládból származott. Édesapja Gál József a háború előtti nyomdászszakszervezet aktív tagja volt. A Molnár Gál Péter aláírást a nem színházi jellegű publicisztikáihoz, az M. szignót rövid írásokhoz használta, az MGP (kezdetben M.G.P.) pedig a színházi kritikákhoz tartozott.

 

A könyvtárról általában

A gyűjtemény 8554 könyvet tartalmaz. Megközelítően 40%-ban szépirodalmi tartalmúak, a többi elsősorban színházi, kisebb számban filmes, filozófiai, pszichológiai, képzőművészeti szakkönyv. Kb. 80% magyar nyelvű, 20% német, francia, angol és orosz nyelvű kötet. Minden kézikönyv, ami a magyar színháztörténetre vonatkozik, megtalálható: lexikonok, évkönyvek, évfordulós kiadványok. A szépirodalmi kötetek nagyrészt dedikáltak, elsősorban az ötvenes, hatvanas, hetvenes és nyolcvanas   évek kiadásai.

A kilencvenes és kétezres éveket célzottan gyűjtött kötetek képviselik. A háború előtt vagy az azelőtti századforduló idejéből származó összkiadások, sorozatok tartalmazzák a nagy klasszikusokat. Számos szakfolyóirat, egy-egy színházi magazin teljes évfolyamai, valamint minden kritikája, ami a Népszabadságban megjelent. Ez utóbbiak digitális formátumúak, Herner Dánielnek és a MANDA programnak köszönhetően.  Mindez kiegészül lemez-, kazetta- és videogyűjteménnyel.

 

Proveniencia

A könyvgyűjtemény alapját MGP családi könyvtára, ill. az abból a háborút átvészelt kötetek képezik. Ezek elsősorban a kornak megfelelő értelmiségi középosztály ízlésének és igényének megfelelő kötetek. Pl. a lila Mikszáth összes, a piros Jókai összes, Révai Nagy Lexikon, díszkiadások stb. Az ötvenes években elkezdett szisztematikus szakmai gyűjtés eredményeként egy-egy színházi témakört minden szempontból körüljáró tematikus könyvcsoportok jöttek létre. Pl. Brecht színművei és a kapcsolódó tanulmánykötetek, kották, lemezek. Vagy Agatha Christie színművei, tanulmányai, önéletírása, róla szóló monográfiák, kritikák és természetesen krimijeinek java.

A könyvgyűjtemény kiegészül még Dr. Király Béla vezérezredes, parlamenti képviselő, az 56-os forradalom vezéralakjának, későbbi New York-i egyetemi professzor, könyvszerkesztő, kiadó, és történész jóvoltából egy, a kilencvenes évek elején felszámolt dél-németországi – amerikai katonai támaszpont könyvtárának színházi vonatkozású köteteivel. Ez kb. 200 könyvet jelent, elsősorban lexikonokat, évkönyveket, kézikönyveket. Kb. 400 kötet származik Dr. Beney Endre mérnök hagyatékából, Ex Libris-szel jelölve, irodalmi, ismeretterjesztő és vallási tartalmúakkal. Pár száz kötet Ronyecz Máriától származik, aki a Nemzeti, majd a Katona József Színház színésze volt. MGP kiterjedt nemzetközi ismertsége és ismeretségei eredményeképpen számos külföldi kiadású kötettel bővült a gyűjtemény. Külön tételt képeznek a berlini színházi, filmes, zenei könyvsorozatok. Katalógusok, színlapok, műsorfüzetek egészítik még ki az anyagot.

konyvtar-620x330

A könyvek eredeti elrendezését dr. Szőke Annamária, az ELTE Művészettörténeti Intézetének docense dokumentálta nagyfelbontású fotókkal, amelyekből kiderül MGP hozzávetőleges könyvhasználati gyakorlata.

 

A gyűjtemény állapota

A gyűjtemény adományként 2014 nyarán érkezett a kolozsvári egyetemre, majd 2015-ben a 4-es teremhez átalakított eredeti polcokra nagyjából eredeti rendszerezésben. 2016-2017-ban elkezdték az elsőéves teatrológusok az anyag betűrendes elrendezését. A magyar szerzők teljesen, a nemzetközi szerzők az s betűig vannak sorrendben.

Ahhoz, hogy a Kar és a Központi Egyetemi Könyvtár (KEK) is használhassa, szükség van a könyvek bepecsételése és bekódolása. Ezt szakembernek kell irányítania.

A könyveknek van katalógusa Idealist Beacon programban, amely állítólag kompatibilis a KEK rendszerével. A katalógus helyenként javításra szorul, amit a pecsételéskor szükséges elvégezni. A katalógusban is megjelölendőek a könyvkódok.

A gyűjteményt érdemes lenne bővíteni. Sok elképzelés, ötlet felmerült ezzel kapcsolatban az utóbbi két évben. Tevékenységeket, kutatási projekteket is lehetne hozzákapcsolni. Jelen pillanatban a helyszűke és a könyvtáros hiánya a legnagyobb probléma.

Reklámok

Interakció

Még nincs hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Reklámok