írásgyakorlatok, Jelenetek

Anyu

Kovács Bea

halkan Vagy igen, vagy nem. Vagy marad, vagy nem. Vagy igen, vagy nem. Vagy marad…

Az van, hogy nem tudom, dönthetek-e én. Van ez a valaki, ez az ember, aki most még csak gyermek, még annyi se… egy — icipici kis akármi, bennem, ami aztán ni fog és ki majd belőlem — belőlem, egy ből. De hogy is jutottunk idáig? Hogy lett a semmiből élet? Mondjuk, nem épp semmi volt, az az este, sőt… hú, áh, brr, még most is kiráz a hideg, ha eszembe jut, úh… ah… És íme, most.

De miért is kéne ilyen egyértelmű legyen az egész? Megcsinálhatom úgy is, hogy minden pontosan olyan maradjon, mint amilyen most. Nem fogok változni. Maradnak a férfibarátok meg nőbarátok, attól még minden nap edzhetek, ha éppen úgy tartja a kedvem. Ahogy éppen zottyan a kedv, úgy lesz majd. Most minek feladni mindent egy olyan emberért, akit nem is ismerek? Na jó, persze, tudom, anyám is mondhatta volna ezt, de… Valami csak maradjon ebből az egészből, a frászba! Nem törlődhet el egy gombnyomásnyira minden! Valami maradjon ebből! Nem azért dolgoztam évekig, hogy puha legyen és nyúlós és ráncos, mert éppen egyszer hú-áh-brr! A FENÉBE!!!

Na jó, nyugi. Most minek hisztizni, ez nem tesz jót… Te jó ég, már most átálltam? Még pár hónap, s mindent ötvenszer átgondolok, csakmert az éppen “nem tesz jót”. Nahát, ez igazán szánalmas, gratu. Kezdesz azzá válni, akit mindig is megvetettél. Hogyan is adnám fel mindeztazért? Szerintem… szerintem felelősséggel tartozom minden nőnek, aki harcolt azért, hogy karrierünk lehessen és testünk és életünk és hogy éppen azzal feküdjünk össze, akivel aznap akarunk! S erre most… TE JÓ ÉG! T E J Ó É G! Nemsokára minden fájni fog, és reggeli rosszullét és pattanások és izzadtság, te jó ég! Hol van a szeretet, a feltételek nélküli szeretet, HOL VAN? Csak félelem van és meghátrálás, erről miért nem beszél senki, erről miért nem szólt SENKI? Pontosan olyan leszek, mint ő, akármennyire szeretem, olyan leszek, petyhüdt arcú, kövérkés, rövidhajú nő, mint mindenki ebben a rohadt országban! Mindenki ugyanolyan lesz itt azután, hogy… és NEM! NEM! Én félek, mert én SZÉP akarok lenni, és csak aztán boldog, én nem tudok csúnyán boldog lenni, vagyis nem is akarok, nem, én SZÉP akarok lenni ÉS boldog, nem VAGY, NEM, NEM, én nem leszek megint csak egy anya, aki azonkívül, hogy anya, semmi más, semmi a világon, még akkor is, ha annyira szeretem, ő anya, és csak az maradt, és én félek, hogy nem lennék elég jó, sem abban, sem semmiben, hogy csak az legyek, hogy csak egy legyek, és másként nem lehet, másként n e m l e h e t.

Jó, tényleg nyugi. Azt mondják, aztán lejár a rossz része, és szép leszel, kikerekedsz meg ragyogsz, kisimul a bőröd és csodás leszel, egyszerűen csodás, és majd ragadnak a férfiak, nem a pasik, hanem a férfiak, az igazi férfiak, akik tudják, hogy mi az igazán fontos és és… és most ki a f é s z k e s fenét ámítok mégis, baszki, nem tudom… Csak… oké, vegyél erőt magadon, végül is elhatározás kérdése az egész, eldöntöd és akkor vége, akkor annyi, és nincs ránc és lógó has és halál, nem újra élet, egyedül és szépen és boldogan! Csak egy mozdulat lesz az egész, így ni, és aztán vége, VÉGE, nem is fog fájni, és nem is fogsz emlékezni rá, nem is fog fájni, azt hiszem… és talán eszembe se jut majd… vagy ha mégis, akkor… valamit csak kitalálok… hogy elfelejtsem, ha esetleg mégis eszembe jutna… Hú, hát — hú, most megint félek, mintha félnék… csak már nem tudom, hogy mitől jobban, az igentől vagy a nemtől… még, még… alszom egy órát, azt hiszem, s meglátjuk akkor, majd, talán, de lehet, hogy mégis…

A kurzust vezette: Visky András.

Interakció

Még nincs hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s